Træ, vinyl eller laminat?
Hvilken kvalitet skal du vælge, når der skal lægges nyt gulv? Populære muligheder er træ-, vinyl- og laminatgulv, men hvilken betydning har det, hvad rummet, hvor gulvet lægges, bruges til? Det er nemlig ikke helt ligemeget, hvilke gulve du vælger, til hvilke rum – og i dette indlæg får du nogle af svarene på, hvorfor.
Nybyg eller ombyg?
Det første du skal være opmærksom på, når du lægger nyt gulv, er, om du lægger gulv i en ny bygning eller tilbygning, eller om der lægges nyt gulv i forbindelse med en renovering eller ombygning. En eksisterende gulvkonstruktion kan nemlig have betydning for, hvilke muligheder du har, når du skal lægge et nyt gulv.
Du skal bl.a. være opmærksom på, om det gulv, du har tænkt dig at lægge, kræver et særligt underlag – måske et undergulv. Og har du tænkt dig at lægge gulvvarme ind, bør du undersøge, hvordan gulvet i så fald vil arte sig, og om produktgarantien fortsat er gældende med gulvvarme. For nogle materialer – f.eks. træ og vinyl – er der nemlig begrænsninger for, hvor varm overfladen må blive.
Derudover er det naturligvis en god idé at have gulvkonstruktionens højde for øje, hvis du vælger at lægge et nyt gulv oven på et eksisterende – den samlede gulvkonstruktion bør jo ikke blive så høj, at dørene ikke kan åbnes.
Gulv i køkken, entré og badeværelse
Valg af gulvtype og -materiale bør passe til formålet med det rum, som gulvet lægges i. I badeværelset, køkkenet, entréen og bryggerset vil du jævnligt komme ud for, at der ligger vand på gulvet – vælg derfor et materiale, der er skridsikkert, men som samtidig er nemt at gøre rent. Jo glattere en overflade er, jo nemmere er den at gøre ren.
I badeværelset vil mange ofte vælge at lægge fliser eller klinker, som er egnede til formålet. I køkkenet kan det dog være sværere at finde den gyldne middelvej mellem udtryk og funktion. Det kan nemlig være lækkert med trægulv i køkkenet, men det er samtidig næsten uundgåeligt, at der vil blive spildt tomatsovs og rødvin på gulvet før eller siden, og hvordan sikrer du dig så, at gulvet fortsat holdes pænt?
Med et trægulv vil det ofte være muligt at overfladebehandle og evt. afhøvle, men hvis det øverste lag af træ er relativt tyndt, vil gulvet kun kunne afhøvles et vist antal gange inden krydsfinér eller lignende kommer til syne. Alternativt kan du i køkkenet vælge laminatgulv, som er nemmere at rengøre, og som samtidig kan tilføre rummet et udtryk, der minder om et trægulv.
Gulv i stuen
I stuen bliver gulvet ikke slidt på samme måde som i køkkenet og badeværelset, men her kan der være andre faktorer at være opmærksom på. Gulvets udseende er selvfølgelig en væsentlig faktor, og eftersom stuen er et rum, hvor indretningen jævnligt ændres, kan det være en god idé at vælge et alsidigt gulv, som kan passe til lidt af hvert.
Dernæst bør du overveje gulvets overflade, eksempelvis i forhold til rummets akustik. Et trægulv har en hårdere overflade, og der vil derfor være forskel på oplevelsen af at være iført sko, når du betræder et trægulv frem for et laminat- eller vinylgulv.
Trægulve
Ud over at et trægulv har en hårdere overflade end vinyl- og laminatgulve, har det også et andet udtryk. Et udtryk, som kan have stor betydning for et rums fremtræden, da et naturligt og smukt trægulv kan tilføre en særlig varme og karakter.
Derudover har overfladebehandlingen betydning, når du skal vælge et trægulv. Både for gulvets udseende, men også for dets holdbarhed og vedligeholdelse. Hos en producent som f.eks. Pergo ses en række forskellige træstrukturer og overfladeudtryk, så der er et trægulv til de fleste formål og stilarter.
Informationer om trægulvenes opbygning er tidligere nævnt i dette indlæg, men mere specifikt har trægulvene fra Pergo en kerne, som er med til at stabilisere gulvet og absorbere de belastninger, gulvet udsættes for. Træoverfladen på denne kerne er 2,5 eller 3,2 mm tykt, og kan slibes 2-3 gange i løbet af gulvets levetid. Derudover er denne træoverflade behandlet med en olie eller en vandbaseret lak, som er med til at øge gulvets holdbarhed og sikre, at det er let at vedligeholde.
Vinylgulve
Let vedligeholdelse kan også være en del af grundlaget for at vælge et vinylgulv. Ofte er et vinylgulv modstandsdygtigt over for pletter og snavs, skrid- og friktionssikkert, og så har det en vandfast overflade, som er nem at rengøre, hvilket gør nogle typer af vinylgulve særligt velegnede til vådrum. Hos en producent som f.eks. Pergo har du mulighed for at vælge et vinylgulv, der er både praktisk, men som også kan fås i designs, der ligner trægulve, hvis det er det, du ønsker.
Ud over at være praktiske og lette at vedligeholde, har vinylgulve også en blødere overflade sammenlignet med trægulve. En blødere overflade, der virker lyddæmpende, og som er med til at skabe lidt ekstra komfort og varme. Især, hvis der lægges gulvvarme under – her er vinylgulve nemlig særligt velegnede.
Laminatgulve
Er Pergo producenten bag dit nye gulv, er det svært at undgå at tale om laminatgulvet. Pergo opfandt nemlig laminatgulvet for mere end 30 år siden, så det er hos denne producent, du finder ”originalen” af denne populære gulvtype.
Et laminatgulv fra Pergo består af 5 lag, herunder en kerne af spånplade, som stabiliserer gulvet, et tyndt lag plastmateriale, der kan være printet, så det ligner træ, samt en ridse- og slidbestandig overflade, som samtidig gør gulvet vandafvisende, antistatisk og let at rengøre.
Et laminatgulv fås som nævnt i udgaver, der ligner forskellige træsorter, og med en overflade, der giver gulvet et autentisk udtryk. Du får altså med denne gulvtype et godt alternativ til trægulvet, som sammenlignet med et trægulv har visse fordele.
Gulvtypernes fordele og ulemper
De nævnte gulvtyper har hver sine fordele og ulemper. Når man taler om laminatgulvet kan en fordel være, at du får et gulv, som ligner et trægulv, men som hverken kan eller skal overfladebehandles. En ulempe kan dog være, at denne overflade på laminatgulvet kan virke kunstig sammenlignet med et massivt trægulv, da laminatgulvet ikke har den samme trinlyd og heller ikke patineres som træ ville gøre. Dernæst kan der være visse ulemper i forhold til overfladens slidstyrke, hvis du vælger et laminatgulv, der er for billigt.
Vinylgulvet er derimod et slidstærkt gulv, som er velegnet til gulvvarme, og som fås i mange farver og mønstre, så der er et vinylgulv til ethvert rum. Selvom vinylgulve umiddelbart er lette at rengøre, når de f.eks. bruges i vådrum, er de sarte over for særligt farveholdige pletter fra eksempelvis rødvin samt over for varme genstande. Fordele og ulemper bør derfor især opvejes, hvis du overvejer vinylgulv i dit køkken.
Sidst, men ikke mindst, er der trægulvet. Her er en af de klare fordele gulvets naturlige udtryk, som vejer tungt for de fleste, uanset om det drejer sig om lamelgulve eller massive planker. Disse to typer trægulve har hver sine fordele og ulemper, men når man taler om lamelgulve, der forhandles hos eksempelvis Pergo, er en fordel, at brædderne ikke svinder i bredden, når de tørrer, pga. gulvets konstruktion. Modsat har lamelgulve dog ikke den samme holdbarhed som et massivt trægulv – bl.a. fordi brædderne kun kan afhøvles ganske få gange inden gulvets kerne kommer til syne.
Ud over ovenstående fordele og ulemper er det økonomiske aspekt heller ikke uvæsentligt. Det kan være dyrt at lægge nye gulve, men da der findes gulve i mange forskellige prisklasser inden for de nævnte typer, handler det i høj grad om prioritering ift. både udseende og funktionalitet, når du skal investere i nye gulve til hjemmet.