Sådan fanger du muldvarpen og mosegrisen

Muldvarpen kan drive haveejere til vanvid, når den forvandler græsplænen til et bjerglandskab. Det samme gælder mosegrisen (også kaldet vandrotte), som også laver muldskud, men den er dog ikke så slem som muldvarpen. Til gengæld er mosegrisen ikke nær så harmløs som muldvarpen, da den er planteæder. Du kan ikke forhindre muldvarpe og mosegrise i at invadere din have, men du kan bekæmpe dem effektivt.

Der findes mange huskeråd og skrøner på hvordan du slipper af med henholdsvis muldvarper og mosegrise i haven. Men den mest effektive måde, for dig som privatperson, er at bruge muldvarpesakse. Derfor får du her en komplet guide til muldvarpesaksen.

 

Muldvarpen og mosegrisen

Mosegrise og muldvarpe graver begge gange under jorden, gange der er cirka lige store i diameter. Muldvarpen lever af regnorme, snegle, tusindben og andre smådyr. Gangsystemet fungerer som en fælde, hvori mange smådyr havner, når de bevæger sig omkring i jorden.
Muldvarpen er særlig aktiv om vinteren, når frosten er trængt ned i de øverste jordlag. Så søger hovedføden, regnormene, ned i frostfrie lag, og muldvarpen må følge med, hvis den ikke skal sulte. Det ekstra gravearbejde om vinteren viser sig i form af talrige muldskud på jordoverfladen.
Men hvor besøg fra muldvarpen er en forholdsvis harmløs sag, forholder det sig helt anderledes med mosegrise, og det kan derfor være nødvendigt at bekæmpe mosegrisene. Mosegrisen er planteæder og holder af at spise grøntsager, planter og træernes rødder. Mosegrisen kan derfor gøre alvorlig skade på en køkkenhave eller på dine frugttræer i haven.

Det er vigtigt at du reagerer så snart du opdager det første mosegriseskud i haven. Mosegrise formerer sig, som var de rotter, og får 4-5 kuld unger pr. år. Det kan blive til mange mosegrise, hvis ikke du bekæmper dem. Kommer du hurtigt i gang med bekæmpelsen, vil det være nemmere for dig at slippe af med skadedyrene. 

 

Muldvarpesaksen

En muldvarpesaks er en fælde specielt beregnet til at fange muldvarpe, men da både muldvarpen og mosegrisen har cirka samme størrelse gange under jorden, kan du således sagtens anvende fælderne til mosegrise også. Brug dog flere sakse på en gang, da mosegrise ofte kommer flere ad gangen, fremfor muldvarpen som lever alene.

Fælderne fås i flere modeller og størrelser hos BygXtra, du kan se udvalget her: Muldvarpebekæmpelse



Sådan anvender du din muldvarpesaks:

1. Find de nyeste muldvarpeskud:
Start med at finde de nyeste muldvarpeskud. Det er her der senest har været aktivitet, og her chancen er størst for at få en muldvarp i saksen. Du kan evt. skylle jord ned i gangene med en haveslange. Muldvarpen vil så grave jorden op igen, og du kan nu se hvilke skud der er friske. Skuddene er desuden nemmest at identificere om morgenen, da muldvarpene meget aktive i morgentimerne.
 

2. Fritlæg et stykke af muldvarpens gang
Når du skal placere muldvarpesaksen, skal du sørge for at fritlægge et stykke af muldvarpens gang. Det nemmeste er at grave ned i et muldvarpeskud. Grav jorden væg med hænderne ind til du støder på gangsystemet. Sørg for at placere muldvarpesaksen et sted, hvor der gang til begge sider.
Mest effektivt er det dog at lokalisere en af muldvarpens gange mellem to skud, og så sætte fælden op her. Med en lang pind kan du stikke ned i jorden mellem to skud. Bliv ved til du finder et sted, hvor du kan mærke jorden give efter. Her vil gangen typisk være. Du kan nu grave ned til gangen, og placere fælden her.

Sørg for at bruge havehandsker når du graver jorden væk, da lugten af menneske kan skræmme muldvarpen væk fra det område saksen sættes op. 


3. Placer muldvarpesaksen

Når hullet er klar, skal du sørge for at placere muldvarpesaksen parallelt med gangens retning. Saksen skal fylde hele gangens bredde, og placeres så udløsermekanismen befinder sig helt nede i bunden af gangen. Tryk saksen en lille smule ned i jorden, så den står godt fast. Når du har placeret muldvarpesaksen i hullet, dækkes hullet forsigtigt til med jord. Sørg for at du ikke klapper eller maser jorden ned i hullet. Muldvarpesaksen skal kunne arbejde frit, uden for mange forhindringer. Af samme grund er det vigtigt at der ikke ligger sten eller kraftige rødder i vejen.
 

4. Ingen lys ned i hullet
Det er vigtigt at du dækker hullet til, så der ikke kommer lys ned i hullet. Du kan også spærre lyset ude ved at sætte en sort malerspand på hovedet hen over hullet med muldvarpesaksen, og skubbe lidt jord rundt lang kanten af spanden. Dermed får du spærret lyset effektivt ude.
 

5. Tjek muldvarpesaksene
Når saksene er sat op, skal du lade der gå en dag eller to inden du kigger til dem. Er der ikke gevinst, kan du lade fælderne stå igen, eller flytte dem hen til andre muldvarpeskud, hvor der har været aktivitet.
Se evt. efter om der har været aktivitet ved dine fælder. Er saksene placeret ved en skråning i gangene, kan jorden udløse fælden, når muldvarpen skubber jorden hen mod udgangen. 
 

6. Når muldvarpen er fanget
Når du får muldvarpen fanget, skiller du dig af med den, og gnider saksen med lidt jord, for at fjerne evt. lugt. Herefter er muldvarpesaksen klar til brug igen.
Vær opmærksom på at muldvarpen eller mosegrisens gange kan blive overtaget af andre muldvarper/mosegrise. Så du skal holde øje med om der skulle dukke nye skud op, og være klar til hurtig indsats med muldvarpesaksen igen.

7. Arbejd sammen med naboen
Har du fået muldvarp, eller specielt mosegrise, i haven, er naboen næsten sikker på også at få besøg af dem. Advar derfor hinanden hvis I får muldvarpe eller mosegrise i haven, og hjælp hinanden med at forebygge og bekæmpe.


Muldvarpen er ikke som sådan et skadedyr, som mosegrisen er; faktisk kan den være nyttig, fordi den skaber gennemluftning af jorden med sine gange. Af samme grund bekæmper man dem ikke i skovene. Men med dette sagt, kan plejning af græsplæne/køkkenhave eller ophold i haven være svært, når arealet er omdannet til månelandskab.

Derfor, hvis din muldvarpetærskel er nået, eller at du har problemer med mosegrisen, så kig igennem vores udvalg af muldvarpefælder og køb billigt, nemt og hurtigt hos os!

De mest populære muldvarpefælder lige nu

Få gode tilbud
Kontakt
Kundeservice
Kategorier