Sådan dyrker du nemt kartofler derhjemme

Kartoflen tilhører én af verdens mest dyrkede afgrøder – og det er med god grund!

Den super sunde grøntsag smager nemlig ikke bare godt - den er samtidig også spækket med en række gode næringsstoffer, mineraler, kostfibre og vitaminer. Tanken om en hjemmedyrket, ny opgravet kartoffel, som blot er blevet let dampet og tilberedt, med urter kan få de flestes mundvand til at begynde at løbe.

Har du mod på at kaste dig ud i kartoffeleventyret derhjemme? Så frygt ej! Vores gartner har nemlig samlet en simpel trin-for-trin guide der gør dit kartoffeleventyr til en kæmpe succes.

Overordnet set er guiden opdelt i fem enkelte trin:

  1. Vælg den rette kartoffelsort
  2. Forspiringsprocessen
  3. Udplantning i kartoffelpotte eller køkkenhave
  4. Hypning og vedligehold
  5. Høst og opbevaring

Vores gartners 5 bedste råd

1. Hvornår skal jeg forspire mine læggekartofler? 

De tidlige kartoffelsorter skal forspire fra januar/februar måned, hvorimod de lidt senere sorter skal forspire i februar/marts måned. Nåede du ikke at forspire dine kartofler kan du dog forsat godt plante disse alligevel. 

2. Hvorfor skal jeg forspire mine læggekartofler? 

Forspirede kartofler giver oftest et væsentligt større udbytte, og rammes ligeledes ofte ikke nært så hårdt af eventuelle skimmelangreb. 

3. Hvordan forspirer jeg læggekartofler?

Forspiringen sker ved at placerer læggekartoflerne i en kasse eller en åben æggebakke, hvor de alle sammen får tilstrækkeligt med lys, og samtidig har plads nok til at spirerne kan udvikle sig ca. 1,5-2 cm. 

Kassen bør placeres lyst (dog ikke i sollys), helst køligt ved en temperatur på 8-15 grader, og kun vandes let med en vandforstøver, hvis luftfugtigheden i rummet er lav. 

4. Hvor lang tid skal kartoflerne ligge i jorden? 

Det tager normalvis 80-100 dage fra kartoflerne er lagt til de kan høstes. Kartoflerne kan dog sagtens opbevares det meste af sommer -og efterårsperioden i jorden. Du bør dog høste dem inden 1 oktober, hvor jorden herefter ofte bliver for kold, og dermed i stedet skader kartoflerne. 

5. Hvordan opbevares kartofler bedst? 

Kartoflerne opbevares bedst ved en temperatur på 4-5 grader - helst mørkt. Varmere temperaturer får stivelsen i kartoflerne til at blive omdannet til sukker, og direkte sollys gør kartoflerne grønne, hvortil de danner giftstoffer. 

1. Vælg den rette kartoffelsort

Der findes mange forskellige kartoffelsorter, som overordnet set er opdelt i tre forskellige kategorier; Tidlige, middel-tidlige og sene kartoffelsorter. Her adskilles de primært i tidspunktet de bør forspires, plantes ud og naturligvis hvornår de kan høstes. Det tager nemlig ca. 80-100 dage fra kartoflerne lægges til de er klar til høst.

Der findes mange forskellige kartofler indenfor de forskellige kategorier. Her er derfor blot samlet en brøkdel af de mest kendte kartoffelsorter: 

Tidlige kartoffelsorter:

Mikado

Hamlet

Maya

Solist

 

Middel-tidlige kartoffelsorter:

Frig

Folva

Ditta

Sentera

Darling

Exqisa

Justbake

Gala

Senna

Asparges

Lilly Rose

Red Bullet

 

Sene kartoffelsorter:

Bintje

Sava

Hansa

2. Forspiringsprocessen 

Forspiringsprocessen kan variere lige fra januar/februar måned for de tidlige sorter til februar/marts måned for de middel-tidlige -eller sene kartoffelsorter. Du kan sagtens lægge kartoflen uden at forspire denne, men det anbefales nu i stedet, at starte i god tid og få forspiringsprocessen med, da dette giver kartoflen et forspring på 5-6 uger i forhold til høstperioden. Derudover giver forspirede kartofler også oftere et større udbytte, og rammes ofte ikke nært så hårdt, af eventuelle skimmelangreb, som normalvis standser kartoflens vækst.

 

Hvordan forspirer jeg mine læggekartofler?

Forspireringsprocessen sker ved at placere kartoflerne i en kasse eller åben æggebakke, hvor de alle sammen får tilstrækkeligt med lys, og samtidigt har plads nok til at spirerne kan udvikle sig og vokse ca. 1,5-2,5 centimeter. Kassen bør placeres et lyst sted (dog ikke i direkte sollys), helst køligt (ca. 8-15 grader) og kun vandes let med en vandforstøver, hvis luftfugtigheden i rummet er lav.

 

Hvilken temperatur skal mine kartofler forspire under?

Der findes et lille tommelfingertip som siger, at ønskes der mange små kartofler bør man udvælge de kartofler med mange forspirer -og omvendt. Forspiringsprocessen kan ligeledes reguleres ved, at forspire kartoflerne et køligt sted med en temperatur mellem 8 og 11 grader, hvis der ønskes få spirer og større kartofler. Forspirer man derimod kartoflerne under lidt lunere temperaturer mellem 12 og 15 grader vil man få kartofler med væsentligt flere spirer og dermed flere små kartofler.

Temperaturen bør dog aldrig hverken komme under 8 grader eller over 15 grader for det sted du forspirer dine kartofler. Kartoflerne bør ligeledes ikke udsættes for direkte sollys, da det i stedet skader dem.

3. Udplantningen 

Når udendørstemperaturen rammer ca. 8 grader i april/maj måned og nattefrosten er ved at være ovre er det nu blevet tid til, at lægge dine kartofler i jorden. De forspirede kartofler skulle gerne ved dette tidspunkt have opnået en spire på 1,5 -2,5 centimeter.

 

Kan jeg lægge kartoflerne i en kartoffelpotte?

Bor du i lejlighed, eller har du bare ikke en stor velkultiveret køkkenhave kan du stadig snildt dyrke kartofler. Her skal du blot bruge en kartoffelpotte, som består af to sammensatte spande, hvor den inderste spand har en åben side der gør det muligt at kigge ind til kartoflerne og høste af disse på sigt.

Ønsker du at dyrke kartofler i en kartoffelpotte anbefales det at ligge et par mellemstore sten i bunden af potten inden plantningen som dræn for potten.

Kartofler kan dyrkes næsten i al salgs jord, men gror bedst i let og porøs jord, da en luftig jord vil give planten de bedste forudsætninger for at gro. Der bør dog ikke anvendes hverken sphagnum eller kalk, da dette blot øger risikoen for skurvangreb. Jorden bør gødes tilpas med enten kompostgødning fra haven eller kartoffelgødning velegnet til formålet.

Når kartoflerne skal lægges, er det vigtigt de befinder sig ca. 4-5 centimeter under jordoverfladen med spirerne opad. Er der for lidt jord ovenpå kartoflerne kan de nemlig ende med at blive grønne og uspiselige.

Der bør ligeledes aldrig plantes mere end 1-3 kartofler pr. potte, da kartoflerne så ikke har tilstrækkeligt med jord til at kunne vokse sig store og formere sig jorden.

Kan jeg plante mine forspirede kartofler direkte i køkkenhaven?

De forspirede kartofler kan snildt plantes direkte ud i køkkenhaven. Her bør jorden være velkultiveret og tilpas gødet med kompostgødning. Tidlige kartofler lægges med en afstand på 30 centimeter i rækken og 40 centimeters afstand mellem kartoffelrækkerne. De middel-tidlige og sene kartofler lægges med en afstand på 35 centimeter i rækken og 50-60 centimeters afstand mellem rækkerne.

Her er det ligeledes vigtigt, at kartoflerne er dækket med 4-5 centimeter jord, så kartoflerne ikke udsættes for direkte sollys og samtidig har jord nok til at udvikle sig.

Det siges, at jo mere jord hver plante har, jo flere kartofler vil hver plante også genere.

 

Kan jeg plante kartofler i det samme kartoffelbed år efter år?

Har du først haft plantet kartofler i dit bed ét år bør der gå cirka fire år før der igen kan plantes kartofler i det samme bed. Dette skyldes kartoflernes sædskifte. De små skadedyr lever nemlig på kartoflernes rødder. Ved at flytte kartoffelbedet år for år kan du slippe for disse små kryb.

4. Hypning og vedligehold 

Det er vigtigt at vedligeholde kartoffelbedet/kartoffelpotten efter udplantningen for at give kartoflen de bedste forudsætninger for at vokse sig stor, og minimere sygdomsangreb så de i stedet kan genere en masse smagfulde kartofler. Hypning sker ligeledes for at sikre der ikke er nogle af kartoflerne, som kommer til at ligge i jordoverfladen, hvor de potentielt set kan blive udsat for lys og i stedet blive grønne.

 

Hvordan skal jeg hyppe mine kartofler?

Kartoffelhypningen bør ske 2-3 gange i løbet af kartoffelsæsonen. Her hakkes jorden op og i en vold omkring kartoffelplanten. Det skal gøres af flere omgange hen over foråret/sommeren, hvor første gang bør ske når planten har vokset sig ca. 10-15 centimeter høj. Jordvolden kan derfor ende ud med at blive omkring 20-25 centimeter høj i takt med hypningerne når planten vokser. Har du lagt dine kartofler i en kartoffelpotte, sker hypningen normalvis indtil jorden rammer kanten på potten.

Kartoffelhypning tjener flere forskellige formål såsom at kvæle ukrudtet og beskytte kartoflerne mod skimmel på knoldene. Derudover giver hypningen ligeledes flere jordstængler som gør, at kartoflen kan producere flere kartofler til høsten.

 

Kan mine kartofler blive angrebet af skimmel?

I takt med at temperaturen stiger omkring juni/juli måned, og nætterne ligeledes bliver varmere er det vigtigt at holde øje med kartoffelskimmelangreb på plantens blade. Skimlen ses tydeligt, hvor planten får gråsorte pletter på bladende. Sker dette er det vigtigt at få klippet hele toppen af ned til jord højde. Toppen bør bortskaffes i skraldespanden, da skimlen lynhurtigt kan sprede sig til andre planter eller kompost i haven. Lad kartoflerne blive i jorden og modne videre indtil du er klar til høst.

5. Høst og opbevaring 

Det er nu blevet tid til at nyde din egen kartoffelavl. De små jordknolde har vokset sig store i jorden hen over foråret / sommeren og er nu klar til at blive høstet. De tidlige kartoffelsorter kan høstes allerede fra juni/juli måned, hvorimod de middel-tidlige og sene kartoffelsorter lader vente på sig lidt længere, og kan høstes fra august/september måned.

Er din kartoffelplantes blade begyndt at visne er det en god ide at påbegynde høsten senest 10-14 dage efter de første tegn har meldt din ankomst. Derudover bør de sidste kartofler ligeledes helst høstes inden 1 oktober, da jorden herefter begynder at blive for kold, hvilket udsætter kartoflerne for mere skade end gavn.

Kartoffelhøsten sker ved at bruge en greb til forsigtigt at lirke kartoffelplanten op af jorden. Herefter bør kartoflerne lægges til tørre i solen i et par timer, så jorden på kartoflerne tørre ind.

Ønsker du at gemme kartoflerne til vinteren, bør disse lægges i kasser eller sække et mørkt og koldt sted. Temperaturen bør ikke overstige 4-5 grader, da varmere temperaturer får stivelsen i kartoflerne til at blive omdannet til sukker.

Se det store sortiment her

Få gode tilbud
Kontakt
Kundeservice
Kategorier