El-kedel eller kogende vandhane?

Den velkendte el-kedel er en fast bestanddel i ethvert hjem, men et nyere forslag til, hvordan du let får adgang til kogende vand i køkkenet har vundet indpas i flere danske husstande.

Du har måske hørt om ”den kogende vandhane” – vandhanen, som altid har 100 grader varmt vand klar til brug i køkkenet. Med en sådan vandhane kan du nemt tappe kogende vand fra hanen, når du skal brygge te eller kaffe, koge spaghetti eller gøre rent, og det lyder jo umiddelbart både smart og praktisk.

Men kan det økonomisk betale sig at investere i en vandhane fra eksempelvis hollandske Quooker sammenlignet med fortsat at bruge en el-kedel? Og hvad betyder det for strømforbruget og miljøet konstant at have vand i kog frem for kun at koge det, når du reelt har behov for det?

Her i indlægget får du ridset op, hvilke fordele og ulemper, der kan være ved at anskaffe sig den såkaldte ”kogende vandhane” frem for en ganske almindelig el-kedel. Derudover får du et par gode råd til, hvordan du generelt kan sænke strømforbruget i køkkenet og dermed både spare penge og skåne miljøet.

 

Hvordan fungerer ”den kogende vandhane”?

Med en vandhane med kogende vand, fra eksempelvis Quooker, bliver vandet opvarmet og opbevaret i en isoleret stålbeholder, som er placeret under køkkenvasken. Denne beholder holder vandet i kog og fungerer derudover som en slags ”termokande”, som holder på varmen, så vandet hele tiden er klar til brug.

Processen starter med, at almindeligt koldt postevand ledes ind i beholderen, hvor det under tryk bliver opvarmet til en temperatur på 110⁰C, mens det samtidigt renses gennem et filter. På vej til hanen afkøles vandet en smule, så det rammer en temperatur på 100⁰C, når det tappes, og så er det ellers klar til brug i køkkenet.

 

Sikkerhed

Umiddelbart lyder det en smule risikabelt med kogende vand i vandhanen, men virksomheder som Quooker, der er blandt producenterne af disse vandhaner, fremhæver en række foranstaltninger, som er med til at garantere en høj grad af sikkerhed.

Det drejer sig bl.a. om børnesikrede betjeningsgreb og et design, der gør, at armaturet ikke bliver varmt på ydersiden. Ligeledes lyder det, at vandhanen naturligvis er fastgjort til bordet, så den ikke – ligesom en el-kedel – risikerer at vælte. Derudover fremhæves det, at vandstrålen ikke er ”massiv”, men at den indeholder luft, som skal sikre, at man kan nå at fjerne hånden fra strålen inden man reelt skolder sig på vandet.

El-forbrug

Men hvis en vandhane med kogende vand både er praktisk og sikker at bruge, hvorfor så ikke anskaffe sig en med det samme? Kan investeringen betale sig – både på kort og langt sigt – og hvordan er el-forbruget sammenlignet med eksempelvis en el-kedel?

Hvorvidt en kogende vandhane vil være med til at øge eller sænke dit samlede el-forbrug, afhænger ifølge Energistyrelsen af din adfærd, og det kan derfor være vanskeligt at opstille et generelt regnestykke for omkostningerne ved at bruge en kogende vandhane. Flere usikkerhedsfaktorer har indflydelse på beregningen, og ud over din adfærd drejer det sig bl.a. hvilken type vandhane, der er tale om samt, hvilken opvarmningsmetode, den erstatter. Din adfærd kan især være medvirkende til et øget strømforbrug, hvis du begynder at benytte kogende vand i situationer, hvor du normalt ikke ville gøre det, f.eks. til at skylle brugt service af. Er du på den anden side tilbøjelig til at koge en større mængde vand end du har brug for, vil du ved hjælp af en kogende vandhane spare på mængden af vand – dette bør dog sammenlignes vandhanens standbyforbrug for at finde ud af, hvorvidt der reelt er tale om en besparelse.

Derudover bør du gøre dig overvejelser omkring vedligeholdelsen af en vandhane med kogende vand. Hårdhedsgraden af dit postevand kan nemlig have indflydelse på, hvor tit vandhanen og –beholderen skal serviceres, hvilket kan være en uforudset udgift, som ikke er uvæsentlig, når du opvejer fordele og ulemper.

Det tyder altså på, at den bekvemmelighed, som det utvivlsomt er at have en kogende vandhane, skal være af høj prioritet for dig, før det giver mening at investere i vandhane fra Quooker eller en lignende producent. Dette skyldes ikke mindst, at en kogende vandhane typisk befinder sig på et prisleje mellem 8.000 og 15.000 kroner (ekskl. montering/installation), mens en billig el-kedel kan anskaffes for en hundredlap. Dog er der argumenter for en bedre sikkerhed ved vandhanen med kogende vand sammenlignet med el-kedelen, hvilket også kan have indflydelse på dine overvejelser i beslutningsprocessen.

 

Alternativer til en ”kogende vandhane”

Ønsker du ikke at bruge de penge, det koster at købe og installere en vandhane med kogende vand, findes der billigere alternativer, som stadig indeholder flere smarte funktioner end en ”almindelig” el-kedel. Det gør dog disse alternativer dyrere end almindelige el-kedler, men der er stadig tale om en væsentlig besparelse sammenlignet med ”en kogende vandhane”.

Nogle af de funktioner, som gør alternativerne en kende smartere og mere bekvemme at bruge end den klassiske el-kedel, kunne eksempelvis være hurtigere opvarmning af vand eller en indbygget ”vandhane”, som gør det nemt at tappe vand til en kop te eller kaffe. Tilmed har flere af alternativerne et relativt lavt strømforbrug, hvilket naturligvis også er en klar fordel.

 

Spar strøm i køkkenet

Et lavt strømforbrug er generelt noget, som flere og flere tænker over i hverdagen, og blandt danskerne er der gennem de senere år skabt et øget fokus på at reducere forbruget af el i husstanden.

Køkkenet er et af de rum i huset, hvor strømforbruget er højest, men der findes mange måder, hvorpå du kan skrue ned for forbruget og dermed spare penge på el-regningen. Overordnet set kan det i mange tilfælde være en fordel at gøre brug af mindre apparater med et lavere strømforbrug frem for at bruge ovnen eller komfuret, hvis du har tendens til det. Derudover kan du spare yderligere strøm, og dermed penge, ved at ændre adfærden, når du bruger de forskellige elektriske apparater i køkkenet.

Et apparat, som de fleste af os dagligt bruger i køkkenet, er kaffemaskinen. For mange er kaffemaskinen det første, der tages i brug, når vi står op om morgenen, og det sidste vi slukker for, inden vi tager på arbejde. En kaffemaskine er vanskelig at spare væk, men måden, hvorpå vi bruger den, kan ændres for at spare på strømmen. Eksempelvis kan du nøjes med kun at brygge den mængde kaffe, du har brug for, samt at slukke for kaffemaskinen, når kaffen er færdigbrygget, og i stedet hælde den på en termokande. Derudover bør du jævnligt afkalke din kaffemaskine – den skal ”arbejde hårdere” og bruge længere tid på at brygge kaffe, hvis den kalket til, hvilket også har indflydelse på strømforbruget.

Noget andet, der i høj grad også har indflydelse på dit samlede el-forbrug, er din adfærd ift. at bruge ovn og komfur. Mange typer af mad kan efterhånden tilberedes ved hjælp af diverse mindre apparater, så du slipper for at varme ovn og komfur op, når du kokkererer.

Mikrobølgeovnen er et udemærket alternativ, som de fleste har taget til sig. Ydermere findes der dog ”småudstyr”, som f.eks. æggekoger og chokoladesmelter, som kan være gode alternativer i situationer, hvor mange normalt ville bruge komfuret.

Før du anskaffer dig en masse mindre elektriske apparater, fordi du satser på en stor besparelse, er der dog et par ting at være opmærksom på. For det første har mange af disse apparater et standbyforbrug, hvis de konstant er tilsluttet strøm. Sluk derfor på vægkontakten eller på apparatets afbryder, når du ikke bruger det.

Derudover bør du være opmærksom på belastningen af miljø og klima i forbindelse med produktionen af disse småapparater – køb dem derfor kun, hvis du anser dem som alternativer, du reelt vil gøre brug af i hverdagen.

Få gode tilbud
Kontakt
Kundeservice
Kategorier