Vinterbeskyt dine planter

Når vinteren bider, kan vi simpelt nok søge ly indendørs eller tage en ulden trøje på, men vores potteplanter har det ikke så nemt. Derfor trænger udsatte planter også til en varm vinterfrakke, når temperaturen falder og frosten kommer snigende.

Planter der stammer fra varmere lande, som citrustræer og oliventræer, eller stedsegrønne bladplanter, som buksbom og laurbær, er ikke skabt til det danske klima. Det samme gælder dine potteplanter, som du har til at stå på terrassen eller altanen. Faldende temperaturer, frost og regn kan beskadige rødder, blade eller grene på planterne, som kan forårsage, at de rådner eller dør. Ikke nok med planterne er sårbare, så kan hård frost også ødelægge dine keramik krukker.

Hvis du har et drivhus, kan du flytte dine sårbare planter ind indtil foråret. Men hvad nu hvis du ikke har et? Det er her BygXtra og dette blogindlæg kan hjælpe dig, for der findes heldigvis flere løsninger på at holde dine planter varme og beskyttet gennem vinteren. Hos BygXtra har vi forskellige produkter fra Hortus, der kan vinterbeskytte dine forskellige planter. Vi vil her give råd og vejledning i, hvorfor og hvordan man vinterdækker sine planter.

 

Svøb dine potter ind

Det primære formål med vinterdækning, er at beskytte plantens rødder, derfor er dine potteplanter specielt udsat. Planter i potter er især udsat for frost, da rodnettet i potten får direkte frost fra alle sider og ikke kun fra oven, som det er tilfældet i et bed. Således kan rødderne dø af frost.

Den første løsning er at bruge en kokosplade, som beskytter rødderne mod frost for oven. Den er let at placere, men hvis planten står frit udenfor, er den optimale løsning også at dække siderne på potten. Her kan du få forskellige isoleringsposer, bobleplast, stråmåtter og kokosruller hos BygXtra, som er med til at holde krukken, plantejorden og rodnettet varme.

Udover plantens rødder beskadiges af frost, så kan overfladen af krukken få frostsprængninger og i sidste ende knække. Derfor, svøb hele krukken eller potten ind med en af de forskellige isoleringer. Om det er plast, pose, strå eller kokos svøb, gælder såvel smagssag. Bobleplast er ikke så dekorerende, men er til gengæld let at klippe til og vikle om forskellige størrelser.

Nogle planter er hårdføre nok og behøver ikke mere end dette, men for de mere sarte af slagsen, og selvfølgelig dem som ikke er i potter, skal selve planten også beskyttes.

 

Giv planterne tøj på

Sarte planter kræver ekstra omhu for at undgå skader i koldt vejr. Dette omfatter træbregner, palmer og andre arkitektoniske planter fra varme lande, sammen med eksotiske frugter som oliven, abrikoser og granatæbler. Selv kirsebær, solbær og andre traditionelle afgrøder kan være i fare, hvis deres blomstring sker tidligt.

Her er løsningen at påføre et fleecedække. Hos BygXtra har vi flere størrelser og modeller af fleecedække.
Fleece ”trøjerne” bruger du således: fold blade og grene sammen, lodret op, påfør fleecet ned over og træk i de påsatte snore for at snøre ind, så den ikke blæser væk. 

Beskyttelse med fleece forlænger desuden planternes levetid betragteligt. Både regnvand, lys og næringsstoffer når uhindret frem til planterne gennem fleece. Samtidig fastholdes varmen og fugtigheden i jorden, hvorfor der skal vandes mindre. Også insekter, snegle og fugle er det muligt at holde borte fra planterne på denne måde.

Når nætterne med nattefrost er ovre, kan man uden videre fjerne fleecen fra planterne og bruge den igen i den efterfølgende vinter. Det skal dog bemærkes, at fleece skal være tørt for at undgå dannelse af mug.

Få gode tilbud
Kontakt
Kundeservice
Kategorier