Tapetsering: Giv dit rum nyt liv

Du kan lynhurtigt skabe fornyelse og et helt andet udtryk i dit hjem ved at sætte nyt tapet op. Selv ved at tapetsere en enkelt væg med et smukt tapet kan rummet få en helt ny udstråling. Hos BygXtra har vi et dekorativt udvalg af vægtapet i alverdens mønstre, teksturer og farver. Derfor vil vi her lave en oversigt og let guide til, hvordan du giver dit kedelig rum et nyt design og lækkert udtryk.

Nedenunder ses et udvalg af vores tapet, som også viser, hvorledes det kan give forskellige dekorative og fede udtryk i et rum. Du kan tapetsere hele rummet, nøjes med en enkel væg eller skillevæg, eller du kan kombinere flere tapeter – det er kun din fantasi der sætter grænser.

 

Udsnit af vores flotte udvalg i billeder

Fra hvid og kedelig væg til flot design og masser af liv!

Tips og råd om tapetsering

I dag kan man få mange typer af vægtapet. Hos BygXtra har vi to typer: papirbaseret og ikke-vævet (non-woven) tapet. Under papirbaseret findes der flere typer: papir (dobbelt lag), relief og vinyl, men fælles for dem er fremgangsmåden, man sætter dem op på. Det ikke-vævet tapet sættes direkte på den tapetklistersmurte væg, imens papirbaseret opsættes på den mere traditionelle facon, hvor tapetklisteret skal smørers på tapetet.

Uanset hvilken du vælger, skal du gå systematisk til værks for at få et tilfredsstillende resultat, der ser flot ud i årevis … eller indtil du får lyst til at skifte det ud med noget nyt flot tapet.
 

Sådan gør du:

Det vigtigste er at få fat i alt det rette udstyr, så glider arbejdet meget lettere. Her er en liste over ting du skal bruge:

  • Tapet
  • Tapetklister/tapetlim
  • Et bord – evt. et tapetbord
  • Sandpapir
  • Polyfilla
  • Afdækningsplast
  • Børster til limen
  • Speciel tapetbørste
  • Målebånd
  • Trappestige
  • Skab hobbykniv (evt. ekstra blade)
  • Tapetafriver
  • Svamp eller klud (til fjernelse af overskydende tapetklister)
  • Tapetsaks
  • Vaterpas
  • Lodsnor (snor og en tung genstand i den ene ende, eks. en saks)


Det hele kan du købe hos os, se under både Maling og Tapet tilbehør

Mål omhyggeligt væggenes areal op, så du kan beregne hvor mange ruller tapet du skal bruge.
Derudover er det vigtigt, at du har en helt glat væg. Gå væggene nøje igennem for ujævnheder og skrab eller slib dem væk med sandpapir. Tjek at alle søm og skruer er væk. Er der huller i væggen, skal disse spartles ud med en polyfilla og slibes til når den er tør.

Det gamle tapet skal selvfølgelig fjernes, før du sætter nyt op. Hos BygXtra har vi også løsninger på det, se igen i Tapet tilbehør.

 

Herfra kan du gå i gang med tapetseringen trin for trin. Dette er guiden til papirbaseret tapet:
 

1. Find et sted at starte
Et vindue er et godt startpunkt, da du har vinduets lodrette linje at gå ud fra. Mål en banes bredde ud fra et dit vindue og sæt et mærke. Hæng en lodsnor ned fra loftet ud for mærket. Her begynder du.
 

2. Mål banerne ud 
Bemærk! Væggene er ikke nødvendigvis lige høje over det hele. Banerne klippes mindst 10 cm for lange og lægges forskubbet fra hinanden på et afdækket bord med bagsiden opad. Sørg for, at banerne dækker bordet helt, så der ikke senere kommer klister på forsiden af de næste baner. Brug en skarp hobbykniv.
 

3. Hvis tapetet har et stort mønster
Så skal du beregne flere ruller, end blot væggenes areal, så du kan få mønsteret til at passe hele vejen rundt. Prøv eventuelt med et par baner på gulvet først.


4. Tapetklister påføres
 
Det påføres først hele vejen ned på midten af banen, derefter ud mod siderne. Kom helt ud på alle kanterne. Klister 2 - 3 baner ind ad gangen. Fold toppen og bunden ind mod midten, så de limede sider dækker hinanden. Lad dem trække ifølge brugsanvisningen, som normalt er 5 - 15 min.


5. Sæt banen fast

Start foroven (uden at folde den nederste fold ud) og skub den forsigtigt det sidste stykke op mod loftet. Tryk tapetet fast og glat med tapetbørsten,


6. Fold derefter resten af banen ud
Glat først ned langs midten, derefter ud mod siderne. Fortsæt hele vejen ned.
 

7. Fjern det overskydende tapet forneden
Lav en skarp kant med en lineal og skær det overskydende stykke af, med en skarp hobbykniv. Eller brug en tapetafriver. Det er vigtigt at skære tapetet med det samme, mens det er vådt, og ikke vente til det er tørret op.

8. Tapetet skal stødes sammen 
Dette betyder, at banerne placeres nøjagtigt og helt tæt ved siden af hinanden - uden at overlappe.
 

9. Fjern klister/lim
Undervejs vasker du forsigtigt overskydende lim af ved samlingen og ved fodpanelet med svampen/kluden, som er vredet op i rent varmt vand. Det skal ligeledes gøres med det samme, mens det stadig er vådt.


10. Pas på hjørnerne
 
Når du kommer til et hjørne, skal du måle cirka 2 cm ind over hjørnet. Husk, der kan være forskel på målet fra gulv til loft. Klip eventuelt tapetet til. Sæt tapetet op, og vær igen omhyggelig med, at tapetet kommer helt ind i hjørnet. Næste bane sættes igen op med lodsnor.


11. Stikkontakter, dørkarme og vinduer

Ved stikkontakter, skal tapetet på disse steder klippes op med et kryds fra hjørne til hjørne. Når tapetet er på plads, klippes de små trekanter af. Ved dørkarme og vinduer lader du tapet gå ind over træet og river det overskydende tapet af.


12. Radiator

Hvis du skal tapetsere bag en radiator, skal du klippe slidser i tapetbane bunden eller siden så du kan komme forbi de steder hvor radiatoren er monteret på væggen. Så kan tapetet let glattes på plads med tapetværktøjet, uden at slidsen kan ses.

 

Har du valgt ikke-vævet tapet, kan du, i stedet for at putte tapetklister/tapetlim på tapetet, smøre klister direkte på væggen med en malerrulle og derefter fiksere tapetet til væggen efter samme princip som med papirbaseret tapet.
Husk, at er der en særlig vejledning på tapetrullerne, så følg den.

Er du i tvivl om noget, så kan du altid kontakte os hos BygXtra. Vi vil hellere end gerne hjælpe dig, så du får det bedste resultat.

Få gode tilbud
Kontakt
Kundeservice
Kategorier