Postkasseguiden

I december 2010 blev Postloven revideret, og de nye regler i denne lov trådte i kraft 1. januar 2012. Regler, der har til formål at lette postvæsenets arbejde samt at forbedre arbejdsmiljøet for postbudene.

Du har sikkert til en vis grad stiftet bekendtskab med de ændrede regler, som er gældende for ejere af rækkehuse, villaer, parcelhuse og sommerhuse samt for virksomheder. Dette indbefatter mange danskere, og loven ramte da også ca. 775.000, der som følge af de ændrede regler var nødt til at flytte deres postkasse.

 

Regler for postkassens placering

Den nye lov påbyder nemlig, at alle postkasser tilhørende ovennævnte typer af husstande skal placeres mod offentlig vej og på skellet til ejendommen, og du er måske derfor én af dem, der har været nødt til at flytte din postkasse. Hvis postkassens placering ikke lever op til kravene, kan du nemlig i værste fald risikere, at du ikke modtager din post, da postbudet i så fald ikke er forpligtet til at levere posten til dig.

Siden lovændringen er der nu gået knapt fire år, og de ”nye” regler er ikke længere så nye. De postkasser, som skulle flyttes på daværende tidspunkt, er vel blevet flyttet nu, er de ikke?
Jo, måske. Men ikke desto mindre er reglerne stadig gældende, og er du iværksætter eller førstegangskøber af et hus, er det en fordel at vide, at du ikke kan placere din virksomheds eller husstands postkasse, hvor du vil.

Postkasser for enhver smag

Andre regler i Postloven

Ud over regler for postkassens placering rummer revideringen af Postloven nye regler for postkassens udformning samt for brevkasseanlæg i etageejendomme og brevsprækker, herunder regler om størrelsen på brevsprækker, placering af to postkasser på samme adresse m.v.

Især reglerne om en postkasses udformning kan være nyttige at kende til. De indbefatter bl.a., at en postkasse skal være forsynet med et tydeligt navneskilt samt, at du, som ejer af postkassen, selv skal sørge for at ”sikre” din post. Du skal sørge for, at postkassen er forsynet med lås, at den er fastgjort, samt at uvedkommende ikke kan få fat i din post gennem brevsprækken.

Kort sagt indbefatter revideringen af Postloven en række tiltag, som det er en fordel at følge, hvis du vil sikre dig, at posten når frem – og skulle det ske, at du vælger helt at droppe at have en postkasse, er dette sådan set også ulovligt. Har du ikke opsat nogen postkasse, er det en lovovertrædelse, og du risikerer i værste fald en bøde.

Hvilken postkasse skal jeg købe?

Men når det nu er lovpligtigt at have en postkasse, hvilken postkasse skal du så købe?

Som med så meget andet gør faktorer som budget, behov, krav og prioritering sig også gældende, når du er på udkig efter en ny postkasse, og du bør gøre op med dig selv, hvad, der er vigtigt for dig. Er den økonomiske del det bærende, er det ganske nemt at vælge den billigste, men er du i tvivl om, hvilke behov du har, kommer her en hurtig guide til forskellige typer af postkasser – på den måde kan du finde hjælp til at vælge den rigtige.

 

Standardpostkassen

Går du ned ad en tilfældig villavej i Danmark, vil du helt sikkert støde på den klassiske firkantede postkasse, som mange husejere har anbragt ved deres grund.

”Standardpostkassen” fremstår ofte forholdsvis neutral i sort, hvid eller ulakeret galvaniseret stål og er for mange et sikkert valg. Den er praktisk, tidløs og kan mange steder erhverves for under 500 kroner, så hvis du synes, denne type opfylder dine behov, er her en mulighed for at spare nogle penge. Vær dog opmærksom på, om det også med postkasser gør sig gældende, at kvalitet og pris følges ad.

 

Pakkepostkassen

I takt med at vi handler mere og mere online, modtager mange danskere flere pakker med posten. Er du en af dem, som handler meget via nettet, bør du måske overveje, om en pakkepostkasse er det rigtige valg for dig.

En pakkepostkasse er større end en almindelig postkasse. Den er bygget til at modtage pakker i de gængse størrelser, så du kan spare en tur på posthuset, hvis du ikke er hjemme, når Post Danmark eller GLS lægger vejen forbi din adresse med en pakke.

En anden grund til at vælge en pakkepostkasse kan være, hvis du ofte rejser på ferie og ikke har mulighed for at få naboerne til at tømme din postkasse for dig. En pakkepostkasse kan naturligt nok indeholde en større mængde post end en almindelig postkasse, og den vil derfor ikke blive fyldt op og fremstå som en invitation til indbrudstyve.

 

Designpostkassen

Skal din postkasse skille sig ud på villavejen, kan du vælge at købe en postkasse med et mere specielt design end den klassiske standardpostkasse. Det vil ofte betyde, at der nu er tale om en lidt anden prisklasse, men samtidig også at du får flere valgmuligheder, hvad angår designet. Udvalget af materialer er større, og der er mulighed for at få en postkasse med særlige detaljer i udformningen. Vælg eksempelvis en kobberpostkasse eller en postkasse med adskilte rum til breve og aviser.

 

Den Amerikanske Postkasse

Vælger du at gå skridtet videre, når du skal vælge en speciel postkasse, er der naturligvis også mulighed for at vælge den klassiske amerikanske postkasse, som med sit velkendte udseende helt sikkert vil skille sig ud.

Den amerikanske postkasse er aflang med en afrundet top, og så er den kendetegnet ved det røde flag, som postbudet kan rejse, når posten er leveret. På den måde er den amerikanske postkasse ikke kun ikonisk i sit udseende, men også praktisk, da du nemt kan se fra vinduet, om postbudet har været forbi.

 

Valg af postkasse

Postkasser fås i mange prisklasser. En billig standardpostkasse kan fås for under 500 kroner, mens arkitekttegnede postkasser og større pakkepostkasser kan koste flere tusinde kroner. Du må derfor gøre op med dig selv, hvilke krav du har til en postkasse – skal den være neutral og tidløs, praktisk og rummelig, eller fungere som udsmykning af din ejendom? Uanset hvad, er en postkasse lovpligtig og bør placeres og udformes i overensstemmelse med de gældende regler på området.

Få gode tilbud
Kontakt
Kundeservice
Kategorier